U braku NE TREBA da bude odvojenih novčanika

Da li je zdravo imati odvojene novčanike u braku? Mnogi parovi misle da je najbolji način da se izbegnu prepirke oko novca taj da svako ima svoj zasebni novčanik. Ali, brak je partnerstvo u svemu. Biblija kaže „dvoje postaju jedno“. Ako ste svojevoljno ušli u partnerski odnos, delite zajedničke obaveze i odgovornost, naročito ako imate decu, zašto imate odvojene novčanike? Da li sumnjate u partnerovu sposobnost upravljanja novcem? Ako je tako, zašto se ne dogovarate o budžetu i troškovima, zajedno planirate? Razgovarajte o vašem zajedničkom stilu života, iznesite svoje stavove. Ako nemate tu vrstu slobode, onda je stvarno trenutak da potražite bračnog savetnika.

Read More

Kako se odupreti manipulisanju i emocionalnom zlostavljanju?

„Ne pravi me ludom!“

„Nikada to od tebe nisam tražila, izmišljaš.“, „Poludela si, to se uopšte nije desilo. Izmišljaš stvari.“
„Što si tako osetljiva, samo sam se šalila“… Ovo su bile česte rečenice koje je Majka slala Milici dok je odrastala, a odrasla je u vrlo nesigurnu osobu, bez ikakvog bazičnog osećanja sigurnosti. Stalno se dvoumi, nikad nije sigurna da li je dobro protumačila nešto što joj je neko rekao. Izrazito povučena, potpuno nesvesna svojih sposobnosti i mogućnosti. Usamljena , odsečena od sveta, „nesposobna za život“ – kako samu sebe opisuje.

Read More

Život pored osobe sa narcisoidnim poremećajem

Ne prihvatajte krivicu na sebe zbog „mira u kući“

U braku sam sa manipulativnom narcisoidnom osobom koja me emocionalno vređa i ponižava. Razmišljam da mu kažem kakav je i kako se ponaša, ali je plašim njegove reakcije… a da odem nemam snage…

Read More

Velika povezanost sinova i majki

Kako postaviti zdrave granice?

Kako živeti pored muškarca koji je odrastao sa majkom? On ima potrebu svakodnevno da se čuje sa njom, često je konsultuje oko svih naših odluka. Može li se ikad „odvojiti“ od nje? Plašim se da ne napravim grešku u vaspitanju sina i ne vežem ga previše za sebe budući da smo skoro po ceo dan zajedno. Gde je prava mera bliskosti majke i sina?

Read More

Zašto ste depresivni iako je sve u najboljem redu?

Dragana je žena srednjih godina, spolja posmatrano, ostvarena i uspešna u svakom pogledu. Ali, ipak je potražila moju pomoć. „Ne znam zašto se osećam tako loše? Nemam razloga za to, imam dobar posao, porodicu, prijatelje… sve je u najboljem redu, osim mene.“Ono što prvo primetim kad to čujem je osećaj krivice i konstantna ruminacija, stalno prisutne misli i preispitivanja u vezi sa tim osećanjem krivice: “Ja sam loša i nezahvalna osoba, ništa od ovog ne zaslužujem. Pogledaj kako žive drugi ljudi…” Često se na to nadoveže i strah da će takve misli dovesti do neke bolesti, propasti. Onda više ne govorimo samo o depresiji, već o depresivno anksioznom poremećaju.

Read More

Perfekcionizam kao iscrpljujuća i neurotična crta ličnosti

Oni koji sumnjaju u vas mogu vam biti velika motivacija

Dok nisam počela da pohađam obuku za psihoterapiju, mislila sam da je kompliment kad mi neko kaže da sam perfekcionista. To mi je uvek bila potvrda moje odgovornosti, primećivanje da posvećujem pažnju detaljima i ona težnja da uvek budeš najbolji što možeš.

Read More

Nisko samopouzdanje i osećanje lične bezvrednosti

„Ne zaslužujem…“ je uverenje koje možete promeniti

Jedna od upečatljivih scena koje se sećam sa prakse dok sam studirala desila se u Institutu za mentalno zdravlje. Jednoj jako uznemirenoj ženi sestra je pomogla tako što joj je rekla : „Pokaži malo ljubavi sebi“.

Read More