Ljudi su generalno skloni  umanjivanju svojih potencijala.

“To je moja sudbina, ne može svako da bude uspešan“ – najčešće je razmišljanje koje blokira i unazađuje.
Life Coach, životni trener vas usmerava da razbijete takva negativna razmišljanja i motiviše da postignete visoke ciljeve koje uz njegovu pomoć postavljate.
Life Coach, životni trener je neko ko će vam iskreno reći šta možete, a šta ne, vaš najbolji drug koji će vas saslušati i omogućiti vam da zajedno nađete izlaz iz naizgled bezizlazne situacije. Ne zaboravite:

PROBLEM JE UVEK SAMO JEDAN, A REŠENJA MNOGA.

Life Coaching nije savetovanje. Životni trener vam neće reći kako da rešite problem.
Životni trener će vas usmeriti da sami nađete rešenje.
Life Coaching nije ni terapija – iako ćete ponekad pričati o svojim skrivenim, potisnutim problemima i pokušavati da u prošlosti nađete razloge za svoje ponašanje. Prošlost nam daje identitet, a čovek je proizvod svog iskustva.
Life Coaching ili životni trening je proces koji se dešava sad i ovde.

U čemu je razlika između psihoterapije i life coaching-a?

Osnovna razlika između psihoterapije i life coaching-a (životnog treninga) jeste shvatanje ličnosti.
Psihoterapeut osobu vidi kao razbijenu, podeljenu, bolesnu. Njegov cilj je da osobu izleči. On radi sa teškim problemima: depresijom, neurozom, anksioznošću. Te iste probleme rešava i life coach, ali polazi sa druge tačke. Životni trener vidi osobu kao kreativnu, celovitu, sposobnu. On ne “sastavlja razbijene ljude“, on zdravoj osobi pomaže da postigne bolji, viši nivo funkcionisanja.
Na skali od -10 do +10 gde je 0 normalnost, psihoterapeut pomaže ljudima da se sa skora -10 približe 0, a životni trener pomaže ljudima sa skora 0 da postignu +5,6 i budu što bliže +10.

Poverenje izmedju klijenta i životnog trenera 

Da bi Life Coaching bio uspešan, mora počivati na potpunom poverenju koje se razvija između klijenta i životnog trenera. Sve što u razgovoru kažete ostaje izmedju vas i trenera. Ukoliko niste spremi za potpunu otvorenost i iskrenost, niste spremni ni za trening. Biće u tom odnosu i bolnih trenutaka, ali ne zaboravite, naš zajednički cilj je vaša sreća! Life Coach, životni trener vas usmerava postavljanjem pravih pitanja, pomaže da nađete prave odgovore. Pomaže da ostvarite pun fokus na rešenje problema, jer ENERGIJA IDE TAMO GDE JE FOKUS.

Kakve su vam misli takav vam je život

U ovoj maksimi Oca Tadeja, sadržana je jedna velika istina. Svet oko nas ne vidimo onakvim kakav jeste, već ga vidimo onakvim kakvi smo mi. Ako smo tužni i neraspoloženi, sve oko nas biće takvo. S druge strane, ako smo srećni i ispunjeni i najkišovitiji dan na svetu izledaće nam blistavo. Setite se samo Džina Kelija i „I am singing in the rain“. Svako od nas ima neku svoju LIČNU ISTINU. To je skup našeg obrazovanja, vaspitanja, uverenja. To je naš INTEGRITET. To je postalo naša Lična istina jer smo je svakodnevno ponavljali, dugi niz godina. Rečeno kompjuterskim rečnikom, instalirali smo je. To nije objektivna istina, već nešto u šta mi verujemo jer je ugrađeno u nas. Problem nastaje kad naše AUTENTIČNO JA-ono što smo mi u stvari, nije u skladu sa našim SOCIJALNIM JA-ono što smo postigli. Javlja se rupa u integritetu. Tada pokušavamo da nađemo rešenje.

5 smrtnih otrova koji utiču na smanjenje integriteta:
-stalno se na nešto žalimo,
-uvek su nam drugi krivi za sve,
-kritikujemo i  sve vidimo negativno,
-ogovaramo,
-stalno se zbog nečega nekome izvinjavamo.

Iza svega ovoga stoji strah, strah od nepoznatog, od napuštanja zone konfora. Koliko god zvučalo apsurdno, pre ćemo ostati u našoj sivoj svakodnevici, nego kročiti u svetlu budućnost jer se ovde gde smo, osećamo sigurnim. Sve nam je poznato, ništa ne može da nas iznenadi, nema rizika.
Kad u takvim okolnostima naša neostavarena sposobnost,naša mogućnost koju imamo a ne koristimo je, počne da traži izlaz iz podsvesnog, potisnutog, dolazi do nezadovoljstva i želje za promenom. Prva se promena dešava na nivou misli-zato i kažemo „Kakve su nam misli,takav nam je život“. Njima započinjemo proces promena. Istraživanja iz oblasti NLP-a ,pokazuju da je jako bitno koje reči koristimo (postoje mnoge radionice na kojima učite šta i kako da govorite). Ako nas neko iz porodice ili okruženja, stalno naziva pogrdnim imenima, često i sami počinjemo tako da mislimo o sebi.

PROMENA JE UVEK PRVO U NAMA, PA ONDA SPOLJA.

Kad promenimo način razmišljanja o sebi, promenićemo i naša osećanja. Naše pozitivne misli tada dobijaju svoju pravu funkciju, postaju ključ kojim otvaramo vrata za sve one aktivnosti koje su potrebne da bismo izvršili i promenili to što želimo. I tako postajemo ono što želimo da budemo. Promena se ne dešava preko noći. Potrebno je vežbanje i ponavljanje i u tome se vidi prava uloga životnog trenera.

Life coach, životni trener je neko ko će vam pomoći da tu promenu ostvarite tako što će vam pokazati gde su vaši kapaciteti, podsticaće vas na vežbu i rad, usmeravaće vas u pravom smeru. Postaće i vaš mentor. Podsticaće vas da iz sebe izvučete najbolje, da istrajete u tome i da na kraju usvojite te nove oblike ponašanja i  postanete“najbolja verzija sebe“.