18.09.2017 – Porodica u savremenom društvu

Tvorac Pozitivne psihologije Martin Selidgman i njegov kolega Ed Diener su poznati po dugotrajnim eksperimentima koje su radili u vezi sa ispitivanjem sreće i osećanja ispunjenosti u životu. Pokazalo se da je samo jedna karakteristika bila zajednička svim ispitanicima. Istovremeno je bila ocenjena i kao najbitnija- najviše je uticala na osećanje sreće. To je JAKA POVEZANOST SA PORODICOM I PRIJATELJIMA I POSVEĆENOST PROVOĐENJU VREMENA SA NJIMA.
LJUBAV JE BITNA, BITNIJA OD SVEGA OSTALOG NA SVETU. Tačka.
U današnjem vremenu, vremenu ubrzanog života, kao da smo zaboravili gde su to naši roditelji ,pa i mi dok smo bili deca, zajedno sa njima, crpeli energiju. Zaboravili smo kako to izgleda želeti da dođeš kući, svojoj porodici, posle napornog dana i da se raduješ svemu što te tamo čeka. Čak i onom “teškom radu” kuvanja ručka, rada domaćih zadataka, spremanja kuće…
Često ljudima koji mnogo rade bavljenje decom ne ostavlja mnogo vremena za bavljenje sobom i partnerom. Mnogi parovi koji se obrate za pomoć, kažu kako ih deca, posao, stalna opterećenost finansijama toliko iscrpljuju da nemaju energije ni za šta drugo. I tako je iz dana u dan.
Onda jednog dana konstatujemo- ovo nije čovek za kojeg sam se udala. Ili se muž zapita u šta se to on zaljubio. Neću se u ovom tekstu baviti izneverenim očekivanjima i time šta je ko od nas tražio, a šta dobio u partnersko. odnosu. Želim da skrenem pažnju na to DA RODITELJI ČESTO ZABORAVE NA TO DA JE JEDNA OD NAJVAŽNIJIH LEKCIJA KOJU DAJEMO DECI ONA LEKCIJA O TOME KAKO SE VOLI PARTNER I KAKO SE GRADI PARTNERSKI ODNOS PUN POVERENJA.
Deca mnogo više uče posmatrajući nas, nego kroz stalno davanje saveta. Roditelji su najbitniji model na koji se deca ugledaju stvarajući svoja uverenja (i očekivanja) u vezi sa odnosima sa partnerom. Pa… zapitajte se:KAKAV STE VI MODEL

Kako vreme prolazi, shvatimo da naša deca nisu baš uvek sigurna u ispravnost onoga što im kao roditelji govorimo. Ponekad izgubimo „živce“ i osećamo se potpuno nesposobnim da uradimo pravu stvar u datoj situaciji. Šta god bi uradili ili rekli, ta su deca ipak ponekad ljuta i tužna, arogantna, nevaljala…

Šta možemo da uradimo da popravimo naš odnos sa partnerom i decom, kako da ojačamo porodicu i poverenje između svakog člana posebno , a i porodice kao institucije; šta smo zaboravili da znamo, a ne koristimo?

Nađite odgovore na ova, a i mnoga druga pitanja na besplatnom predavanju u Studentskom Kulturnom Centru , 18.09.2017.u 19h.

Zbog ograničenog broja mesta , molimo da se prijavite na mail
jagoda1@mail.com