Žena pod stresom u partnerskom odnosu

ZABORAVLJENA ŽENSTVENOST I SUPROTNOSTI KOJE SE PRIVLAČE

„Još ga volim i nedostaje mi“, Majine su reči posle teškog raskida. Već joj je dosadilo da je partneri sa kojima ostvari vezu, kakvu takvu, ostavljaju posle par meseci. Po sopstvenom priznanju, to joj se dešava već sedmi put. A sve što ona želi su ljubav i porodica. Da, sada, u ovom trenutku u njenom životu pošto je u međuvremenu radeći i školujući se u isto vreme, potpuno sama ostvarila uspešnu karijeru, kupila stan, vozi dobar auto…
I muškarci i žene imju svoju žensku i mušku energiju. Znamo da se suprotnosti privlače. Ali kako? Da li je dovoljno to što sam ja žena, a on muškarac, što smo biološki različiti?

Muška i ženska energija

U svakom dobrom partnerskom odnosu pronaći ćete iskrenu, duboku intimnu povezanost koja se najuočljivije ogleda u seksualnoj privlačnosti. Intezivno nas privlače energije suprotne našoj, što se najviše ogleda u onoj hemiji koju osetimo kad nas neko privuče. Klecanje kolena, lupanje srca, prijatno uzbuđenje kog nam nikad nije dovoljno… Bilo muška ili ženska, ova energija nije zasnovana samo na polnim razlikama, naprotiv. Svaki čovek i svaka žena imaju različite nivoe obe energije, ali je samo jedna prirodno dominantna unutar vas. Odgovor na pitanje zašto se različitosti privlače leži u POLARNOSTI. Ona je kao prekidač za svetlo, može se pokrenuti u trenutku.
POLARNOST JE ODLUČUJUĆA KAD SE RADI O LJUBAVI I STRASTI. ONA JE TA KOJA UNOSI ENERGIJU U VAŠ ODNOS.
Na početku svake veze, kad uzajamno osetimo tu hemiju, ona pokreće naš odnos. To je faza zaljubljenosti, kad želimo da što više vremena provodimo s partnerom. Ali, kad dođe do faze ljubavi, kad treba zavoleti i prihvatiti kod partnera i ono što nam se ne dopada, onda nastaju problemi. Rešavanje problema je karakteristika Muževnosti, a svaka žena pod stresom (kad se javi problem u vezi) razvija svoju mušku stranu. Zaboravlja na svoju Ženstvenost.

Cena nezavisnosti i samostalnosti

Maja je atraktivna žena. Privlačna muškarcima, budi kod njih onu potrebu da zaštite i brinu o ženi. BUDI KOD NJIH NJIHOVU MUŽEVNOST. Muževnost uvek korespondira sa Ženstvenošću. Ali, kad počnu sumnje i nesigurnost ona pokazuje svoju muževnost i odbija muškarce.
Odrasla je u porodici u kojoj je otac bio agresivan, tukao majku i njenu mlađu sestru. Naravno da je patila gledajući to. Na pitanje zašto nije tukao i nju – dala je iskren odgovor. Zato što mu se suprostavila, pokazala svoju mušku stranu, pokazala da je nije strah.
Od najranijeg detinjstva razvijala je svoju Muževnost. Počela je da zarađuje već kao srednjoškolka, upisala fakultet, studirala je i sama plaćala svoje školovanje. Nijednom muškarcu sa kojim je bila nije dozvolila da brine o njoj. Rano je donela odluku da nikad neće biti kao njena majka, da nikad neće ostati u vezi u kojoj se ne oseća dobro. Zato je insistirala na svojoj nezavisnosti, samostalnosti.

Tri karakteristike ženstvenosti

Ono što joj je bilo potrebno (kao i svakoj ženi) je da bude primećena, da se oseća sigurnom, da je muškarac razume. Svaki put kad bi počelo da joj nedostaje nešto od ovoga, ona je pokazivala svoju Muževnost. Preduzimala je akciju sa ciljem da reši problem- a to je uvek bila kritika, najmoćnije oružje žene. Tad se muškarac povlači, jer uočava da njegova žena pati, da nije srećna. I počinje da traži drugu ženu koju će učiniti srećnom.

Prihvatite svoj bol

Maja ostaje sama i pati. Ta emocinalni bol posle raskida zaista postoji. Istraživanja su pokazala da se u slučaju odbacivanja i prekida veze, aktivira isti onaj deo mozga koji je aktiviran i pri fizičkom bolu. Zato sam joj u startu pomogla da PRIHVATI TAJ BOL, DA PRIHVATI SVOJU RANJIVOST, a ne da se pravi da ga nema, što je radila do sada. Ako stojite blizu otvorenog plamena sigurno nećete trpeti i praviti se da ga ne primećujete. Pomerićete se.
Prihvatajući svoj bol, setila se kako je uvek do sada uspevala da se pokrene i nastavi sa svojim životom. Dok je patila, uvek je mislila da se to nikad neće završiti. Gotovo da bi se iznenadila kad bi posle izvesnog vremena počela da se budi radujući se novom danu.

Šta znači POKRENUTI SE?

To znači da smo taj događaj koji nas je “blokirao” , procesuirali i označili kao događaj koji se desio u prošlosti i ostavili ga u tom delu svog uma. Prestajemo sa generalizacijama. Kad osvestimo i prihvatimo da je neki događaj deo naše prošlosti, a ne nešto što nam se stalno dešava, onda je lakše zarobljenu energiju pokrenuti.
Svaki prekid je za Maju bio trauma. SEĆANJE KOJE NE BLEDI IMA TRAUMATIZUJUĆI EFEKAT. Pričala je o tome kolko se često desi da joj se iz čista mira, dok radi bilo šta, kroz glavu prođe slika razgovora kad joj je rekao da je ostavlja. Uvek bi se setila svih prethodnih veza koje su završavale na isti način.
Tehnikom PREMOTAVANJA sam joj pomogla da ta nametljiva, negativna sećanja, ostavi u prošlosti gde im je i mesto.

Srećnija budućnost

A onda smo pričale o tome ŠTA JE NAUČILA IZ TIH ISKUSTAVA. Kad nekom pomognemo da se fokusira na  nešto dobro iz nečega što im se činilo kao najgora stvar na svetu, pomažemo im u stvari, da se fokusiraju na srećniju budućnost. Kad je Maja bila spremna rekla je da je naučila da prepozna svoju Muževnost, da će joj to sigurno u budućnosti pomoći da je bolje kontroliše i da u odnosu sa muškarcem pokaže svoju Ženstvenost.
Zašto? Zato što ona želi muškarca koji će brinuti o njoj i porodici, koji će je razumeti i učiniti da se oseća sigurnom i primećenom. Jasno joj je da samo svojom Ženstvenošću ona kod njega može probuditi Muževnost.