Udovoljite sebi

 

Vođenje računa o svojim potrebama je najveći dar koji sebi možemo pokloniti. Darivanje sebe dolazi u mnogim oblicima kojih često nismo ni svesni. Najčešće se radi o sitnicama na koje i ne obraćamo pažnju. Sad dok ovo pišem, često prekinem i naslonim se, pogledam kroz prozor u divan sunčan dan, protegnem se i duboko udahnem. Na kratko se relaksiram- izvodljiv poklon!
Kad darujemo sebe, to je kao akcija “dva u jedan”. Neurolozi su utvrdili da darivanje stimuliše iste centre u mozgu kao kad pojedemo čokoladu ili doživljavamo fizičko zadovoljstvo ili peremo vrele ruke hladnom vodom…

“Darežljivost je jedina stvar koja nas čini srećnim pre, za vreme i posle samog čina darivanja”- Buda
Često je i mogućnost da NE URADIMO nešto divan poklon samom sebi: ne popiti treću čašu vina, ne ostati kasno i gledati tv, ne pojesti više od onoga što nam je potrebno, ne prekidati u razgovoru prijatelja koji nam se žali, ne pritiskati partnera kojem je potrebna sloboda u određenom trenutku.
Svakodnevno nam se ukazuju mnoge priike da udovoljavamo sebi.
Uvedite kao novu rutinu postavljanje pitanja: ŠTA MOGU PRUŽITI SEBI SADA?
ZA ČIM ČEZNEM, A TO POTPUNO ZAVISI OD MENE?

I onda to jednostavno uradite.
Pa se onda premestite na duži vremenski rok- šta je to što mogu sebi pružiti ove nedelje, godine, u svom životu…?
Dozvolite da sa mesta mudrosti, brige, ljubaznosti i podrške pokloni odu onom biću na koje imate najveću mogućnost uticaja, a samim tim i najveću odgovornost. To je ono biće koje nosi MOJE IME.