Saveti za bolji život

 

Skoro svako od nas želi da ima više, da bude bolji, da može više. Često nam se čini da smo postigli neki maksimum, ali da to i nije dovoljno. Neću vas sada podsećati na to koliko je važno prevazići perfekcionizam, potrebu da se stalno dokazujemo (kome?) i nekad realno sagledati svoje mogućnosti.
Ovo su saveti za one koji su spremni da počnu promenu unutar sebe  jer svaka promena vidljiva spolja mora početi iznutra.
1.BRINITE O SEBI I NEGUJTE SE.
Svakog dana imate na raspolaganju 24 sata, ko zna koliko godina… Zapitajte se koliko ste od tog vremena zaista posvetili sebi? Koliko ste puta zaista seli i proveli vreme sa sobom, pitajući se šta je to što želim, šta mi prija, šta čini da se osećam dobro? Budite konkretni i jasni i mislite samo na sebe- ne na ono „šta će reći drugi“, „ da li će se to dopasti mojim roditeljima“… Budite dobri prema sebi, osetite svoje potrebe i poštujte svoj um i svoje telo.
2. BAVITE SE SPIRITUALNIM RADOM SVAKODNEVNO
To ne znači samo da možete da meditirate, opuštate se, bavite se jogom i slično.To jednostavno znači da pročitate novine(birajte šta čitate), neku inspirativnu knjigu ili pogledate neki zanimljiv film ili dokumentarnu emisiju na TV-u. Bitno je da neku informaciju spolja prihvatite, da fokus sa spoljašnosti pomerite na unutrašnji svet i dozvolite sebi da stalno radite na svom ličnom rastu i razvoju.
3.OPROSTITE
Svima koji su vas povredili bilo kada, na bilo koji način. Koliko ćete dugo dozvoljavati da vam neko ko vas je povredio pre 20-30 god, oduzima energiju? Dok razmišljate o tome ko vas je povredio, zašto je to uradio i zadržavate se u svojoj emociji besa, ozlojađenosti, promašenosti, izgubljenosti, vi dajete toj osobi energiju, a sebi ne ostavljate ništa. Osim prazne ljušture u koju se pretvarate.Vratite svoju energiju sebi!
4.BUDITE ZAHVALNI
Na svakoj maloj stvarčici, malom znaku pažnje, prijateljstvu, iskustvu, životu ….Budite zahvalni na tome što ste čak i u najgorim trenucima života, kad ste mislili da je sve izgubljeno imali svest o tome i uspeli da prevaziđete problem. Što ste ostali zdravi i jaki da budete dobri nekom drugom, a i sebi.
5.STVORITE VIZIJU
Bez nje ljudi životare, kao da žive nečije tuđe živote po nekom naređenju i tuđem očekivanju.Opet se vratite sebi, oslušnite svoje potrebe i želje, jasno zamislite šta je to što želite. Da li je to dobar partnerski odnos, zdrava i srećna porodica, više novca, zadovoljstvo poslom kojim se bavite… To je svesnost o unutrašnjem znanju, sigurnosti da ste ostvarili to što želite. Dozvolite snovima, nadama, mašti da se igraju u vašem umu i da stvaraju taj unutrašnji osećaj ispunjenosti i zadovoljstva, sreće. Ukoliko ne znate gde idete, kako ćete stići? Kad imate jasnu viziju znate kojim putem da krenete, kojim ljudima da verujete i ne trošite vreme lutajući. Zapišite, zamislite, dozvolite svojoj mašti da vas je već dovela tu, na to mesto… Tako počinju da se otvaraju mogućnosti za početak rada na ostvarivanju svoje vizije, svog sna.