Koje igre igraju muškarci u ljubavi?

Koje igre igraju muškarci u ljubavi?

„Stalno nailazim na muškarce koji deluju zainteresovano, a ništa ne pokušavaju“- je Minina najveća frustracija. Ona je lepa žena, u kasnim tridesetim godinama, obrazovana, sa dobrim zaposlenjem, nezavisna… Prilično je zadovoljna uspehom u svim životnim zonama osim partnerske. Dugo je sama, gubi nadu da će uskoro pronaći čoveka svog života… a godine prolaze. Pokušavala je da sama nađe odgovor na pitanje ZAŠTO JOJ MUŠKARCI NE PRILAZE. Pokušavala je da ih razume, krivila sebe, bila nezadovoljna svojim izgledom, pristajala na manje… I ništa. I dalje je sama.
Često mi se za pomoć obrate ovakve žene. Radeći sa njima prepoznala sam par obrazaca, odnosno ponašanja koje muškarci često pokazuju, a koje žene tumače kao IGRE KOJE MUŠKARCI IGRAJU.

 „ODVUCI JE U KREVET“

Muškarac uvek ima za cilj da sa ženom ima seks. To je deo biološkog nasleđa. Često se na početku veze pretvara da mu je stalo više nego što jeste samo zato da bi što pre stigli do kreveta. Žene uvek žele emocionalnu povezanost. Zato muškarac kombinuje komplimente i zainteresovanost da bi stvorio iluziju poverenja koja kod žene prethodi samom seksualnom činu. Ova eksplozija emocija na početku često završi tako što se žene pitaju „Šta se to desilo? Bio je tako zainteresovan za mene, nije mogao da me se zasiti, a onda je odjednom nestao.“
Jedan od načina da stvarno znate da li je muškarac zainteresovan samo za seks ili hoće dublju emocionalnu  vezu, jeste da u početku ne pristajete na svakodnevno viđanje. Naravno, ni na seks. Pod uslovom da ga i vi ne želite. Ukoliko hoće samo seks, a ne dobije ga onoliko brzo koliko je želeo, muškarac će nestati. Neka druga žena će privući njegovu pažnju.

„SPONTANA IGRA“

Ova igra najviše dolazi do izražaja kad vas pozove u pet poslepodne da se vidite u šest. Priča kako mu nedostajete i koliko ste mu potrebni. U stvari se radi o tome da je lenj, da se nije dobro organizovao, da ako vi ne pristanete ima vremena da pozove neku drugu.
Ukoliko želite da vam muškarac pokaže više poštovanja, ne pristajte na ovakve pozive. Recite mu da vam više prija da se dogovorite dan, dva unapred. Ako pristane, to je dovoljan preduslov da počnete da razvijate iskrenu komunikaciju koja je preduslov za razvijanje poverenja.
Jedan muški klijent mi je na ovo rekao da devojke na ovaj način gube mnoge lepe trenutke. Moguće. Ono što sigurno gube je mogućnost da se super provedu sa drugaricama i možda upoznaju nekog pravog muškarca čekajući da je „ON“ pozove.

„DOBRA ZA SADA“

Ovo je situacija u kojoj muškarac stvara iluziju ozbiljne veze. Uživa u seksu sa vama, vašim kulinarskim sposobnostima, a sa druge strane aktivno traži drugu. Jedan od načina da budete sigurni da se ne radi o tome, jeste da tražite da se vidite petkom ili subotom, kad svi izlaze. Na taj način gubi deo vremena za nove avanture. A onaj kome je stvarno stalo, sigurno će izaći sa vama za vikend.

„RASKIDAMO DA BISMO SE POMIRILI“

Nema ničeg boljeg od toga kad vas bivši, za kojim patite, pozove i kaže da mu nedostajete i da želi da bude ponovo sa vama. Teško da tome možete da odolite. Najčešće, kad prekinu, prekinuli su zauvek. Ponekad im je potrebno vreme da bi se navikli na činjenicu da vole nekog. Dajte im vremena. Ne zovite, ne šaljite poruke. Ako se ne javi, pokazuje da ako je jednom otišao, otići će ponovo.

Zašto stalno biram iste muškarce?

Najčešći razlog  zbog koga žene pristaju na ovakve igre sa muškarcima nalazi se u nečemu što se u psihologiji zove REPETETIVNA KOMPULZIJA, pojam koji je potekao od Frojda. Radi se o tome da osoba stalno ponavlja traumatske doživljaje iz prošlosti (one za koje je vezala negativne emocije) koje je bilo teško rešiti. Sa svakim novim ponavljanjem, javlja se mogućnost da ono nešto što nije valjalo prvi put, popravimo sada. Naravno, ovo je potpuno podsvesan način ponašanja.
Eto odgovora na pitanje „ Zašto stalno biram iste muškarce?“
U radu sa stručnim licem, osveste se ovakva ponašanja, nađe se njihovo poreklo i stvore se novi, za osobu bolji načini funkcionisanja. Mina je osvestila neka svoja pogrešna „ponavljajuća moranja“, prepoznala ih je u skoro svakoj vezi koju je imala. Prepoznala je taj obrazac ponašanja i u vezi koju imaju njeni roditelji. Sada radi na postavljanju novih pravila koja joj donose veliko zadovoljstvo. Oseća se bitnom i vrednom ljubavi. U vezi je sa čovekom koji je potpuno drugačiji od svih sa kojima je nekad bila.