Kako da se opustite i uživate u praznicima?

 

Sećate li se vremena kada su praznici bili najlepši deo godine koje ste iščekivali sa neizvešnošću i uzbuđenjem? Da li je to stvarno bilo tako davno kada je jedino što je trebalo bilo da napišete listu želja koje očekujete da vam Deda Mraz ispuni?
Sećam se kako sam ležala ispod okićene jelke i pitala se kako ON zna da meni treba baš ono što priželjkujem. Sećam se i da me je tata najčešće nosio u krevet pre ponoći jer nisam uspevala da ostanem budna iako sam se svim silama trudila.
Mnogi od nas su tu originalnu prazničnu radost uspeli da zature na dno one gigantske liste svih naših “MORAM“ i “TREBALO BI”.

Moram da skuvam najbolji praznični ručak , trebalo bi da smislim neku originalnu poruku sa željama koju pišem na čestitke (da li još to radite ili šaljete SMS), neophodna mi je drugačija jelka, potrebno mi je da kupim 20 originalnih poklona…

Toliko se udubimo u obavljanje ovih “TREBALO BI” i ”MORAM” da nam ostane malo vremena za radost i uživanje u druženju sa onima koje volimo.
Kako da povratimo tu originalnu i jedinstvenu prazničnu radost?

Pre svega, razmislite šta je to što će vas u narednom periodu zaista učiniti srećnim. Odvojite malo vremena za sebe i napravite listu onoga što bi vas zaista obradovalo. Zapišite i one male, najjednostavnije sitnice na koje najčešće zaboravimo jer nam se nekako podrazumevaju. Zatim odvojite dovoljno vremena da one velike stvari čije dešavanje očekujete ostavite za trenutak sa strane i odvojite vreme za ono u čemu uživate. Evo nekoliko ideja:
-Zaboravite na “MORAM“ i “TREBALO BI”. Zar je bitno da li će vaša jelka biti lepša od komšijine? Zar ne možete kolegama kupiti bombone umesto onih kolača na koje ste ih navikli? Ne dozvolite da vas drugi uvuku u nešto u čemu ne uživate samo zato da bi ste ispunili njihova očekivanja.

OVO SU VAŠI PRAZNICI. PRIPADAJU VAMA.

Bavite se više onim u čemu uživate, manje onim što je obaveza.Ukoliko pravite veliku novogodišnju gozbu i pripremanje hrane vas uvek iscrpljuje, pozovite neke prijatelje sa kojima ćete podeliti obaveze oko pripremanja hrane, a ostaće vam više vremena za druženje. Naručite hranu. Usmerite dečiju kreativnost na kićenje i ukrašavanje kuće i stola.
Promenite redosled. Da li zaista uvek morate da kupite voljenima najbolji novogodišnji poklon? Zar se to ne može uraditi za rođendan?

Kupite idealan poklon kad imate vremena.

Pečeno prase i ruska salata mogu da se jedu i nekim drugim danima?

Možda je ovo idealan trenutak da probate sa nekom salatom i jednostavnim jelima?
Recite NE.

Ako vam se neka proslava na koju ste pozvani ne čini zanimljivom, da li stvarno morate da idete? Možda vam ne odgovaraju ljudi koji će biti na nekom novogodišnjem dočeku? Zar ne bi bilo lepo da ove godine provedete vreme samo sa onima u čijem društvu uživate?
Ograničavanje vaših aktivnosti da radite ono što volite, omogućiće vam da usporite i uživate u onoj posebnoj prazničnoj radosti. Ne zaboravite: SREĆA JE ZARAZNA. Ako uspete da smanjite svoj stres,uticaćete i na zadavoljstvo i sreću onih koje volite. A koji bolji poklon od toga možete da im date?