Dobre i loše emocije

 

Svi znamo da je život sastavljen i od negativnih emocija i da ih ne možemo izbeći. Ono što možemo jeste da naučimo da pravimo razliku između “dobrih”, potrebnih negativnih emocija i “loših”, nepotrebnih.

Određena doza negativnosti je potrebna da bismo živeli srećnim životom. Neki to prosto nazivaju bolom. Drži nas u realnosti. Suočavanje sa istinom nam često omogućava da se krećemo napred. Recimo, potpuno je prirodno žaliti kad izgubimo dragu osobu, osećati se krivim kad znamo da smo uradili nešto loše, biti ljut kad vidimo nepravdu ili razočaran kad nešto ne ide onako kako smo planirali.
Ove neizbežne nelagodnosti su u stvari pravi pokazatelji ljudskog postojanja.

Ne mogu se izbeći. Ako hoćete da živite i da volite u ovom svetu, sigurno će doći trenutak kad ćete se suočiti sa ovim nelagodnostima.
Mnoga istraživanja su se bavila načinima kako da prepoznamo i doživimo negativne emocije na zdrav način, tako da iz njih u stvari, izvučemo korist.
Nekad, kao da te neizbežne nelagodnosti nisu dovoljne, pa naši mali, aktivni, mozgovi često na njih dodaju nove slojeve bespotrebne nelagodnosti. Kao da sami sebi dajemo autogolove. Recimo, nismo dobili očekivano unapređenje na poslu i razočarani smo. Kao da to nije dovoljno, te počnemo sami sebe da još više punimo negativizmom: nisam dovoljno dobar, znao sam da je trebalo da uradim ovo umesto onog, zašto nikad ne dobijem ono što želim? Ja sam gubitnik, to mi je sudbina, on je ukrao to unapređenje od mene, ovo je prvi korak ka dobijanju otkaza, ostaću bez posla i para pa ću morati da se vratim da živim sa svekrvom… i slično.

Zvuči vam poznato? Naši slatki, mali mozgovi često preuveličavaju ovakve priče i vrše:

– Generalizaciju: ovo mi se uvek dešava
– Katastrofiraju: Ako ostanem bez posla, ostaću bez para, ostaviće me žena
– Čine od nas žrtvama, okrivljujući druge: ona mi je to uradila.

Evo izazova za ovu nedelju! Kad primetite da vas obuzimaju negativna osećanja: tuga, ljutnja, bes, frustracija, razočaranost…pokušajte da napravite razliku između neizbežne nelagodnosti (onoga što je normalno da osećamo) i bespotrebne nelagodnosti (onoga što sami nadograđujemo). Zapitajte se: šta je od ovoga što sada osećam zasnovano na spoljašnjim, iskustvenim činjenicama? Šta sam od ovoga što osećam sam dodao, na osnovu iracionalnih očekivanja ili nerealnih priča?

Mnogi ljudi kažu da je samo osvešćivanje neizbežne, nasuprot bespotrebne nelagodnosti, dovelo do značajnog smanjenja jačine negativne emocije.
Ja sam probala i pomoglo mi je. Probajte i vi, ne možete ništa da izgubite!