Devet koraka do kvalitetnog partnerskog odnosa

SVE POČINJE OD RADA NA SEBI

Šta odnos sa partnerom čini posebnim, izuzetnim, a šta ga slabi, možda čak i uništava? Kad pokušate da odgovorite na ta pitanja, doći ćete do nekolio jednostavnih pravila koja sami postavljamo, a proizvod su našeg životnog iskustva.
Sve što smo doživeli, proživeli, videli, pročitali, osetili… sve to utiče na formiranje naših uverenja i očekivanja koja imamo od partnera ( naravno i od nas samih, a i od života uošte).
Uverenja su ono u šta verujemo da mora da se ostvari, da se desi, kako bismo se osećali ispunjenim i srećnim. To su u stvari ta pravila koja smo nekad u životu doneli, najčešće na nesvesnom nivou, prihvatili ih zdravo za gotovo i sad živimo po tome. Kad su ona teška i komplikovana za ostvarivanje, postajemo frustrirani i nezadovoljni. Često krivicu prebacujemo na druge, igramo uloge žrtve, konfrontiramo se…

Nova pravila

I odnos sa partnerom je određen postavljanjem takvih pravila. Kad su ona brojna i komplikovana za ostvarivanje, onda taj odnos postaje prava noćna mora. Ako umesto toga želite odnos koji će vam pomoći da se realizujete kao osoba, da stalno napredujete , budete sigurni u sebe, da volite i budete voljeni, pokušajte da se menjate i svojom promenom utičete i na promenu partnera. Ne zaboravite da PARTNERSKI ODNOS NIJE MESTO NA KOJE IDETE DA NEŠTO DOBIJETE, VEĆ MESTO NA KOJE IDETE DA BISTE PRUŽILI, DALI.
1. Nikad ne sumnjajte u kvalitet vašeg odnosa ili samu ličnost osobe sa kojom ste u odnosu.To što imate problem danas, ne znači da je sam odnos u problemu.To će se desiti ukoliko ne radite na rešavanju problema, već ga zanemarujete i mislite „proći će“. Ako je muž neko ko više vremena provodi sa telefonom nego sa vama, zapitajte se zašto je to tako? Šta vi možete da učinite da se to promeni?
2. Ne dozvolite sebi da se „zaglavite„ u ponašanju koje se stalno ponavlja. Ako stvari ne funkcionišu, pokušajte da promenite pristup, tačku gledišta, a samim tim i ponašanje kao posledicu novog pristupa. Ako mu skrenete pažnju na sebe nekim prijatnim ponašanjem sigurno će ostaviti telefon. Osvestite svoju snagu koju imate i moć da vi upravljate situacijom .
3. Nikad ne pretite samom odnosu.“Ja ovo više ne mogu da trpim, ovo je neizdrživo ili se menjaj inače ja odlazim…“ Postanite vi nosilac promene.
4. Posvetite se stalnom unapređivanju vašeg odnosa. Ako se pitate „zašto ja, zašto ne on/ona?“- zato što vi ovo čitate. Konstantna promena vašeg odnosa je ključna za uspeh.
5. Iskoristite svoju sposobnost da u svom partneru /partnerki primetite ono što je kod njega posebno, izuzetno, ono zbog čega ste se zaljubili i zavoleli. Ako konstantno primećujete samo ono što ne valja (a čega sigurno ima u svakom, pa i u vama), izvesno je da će ljubav i povezanost nestati. Šta biste o sebi mislili kad biste voleli nešto što ne valja?
6. Nikad ne upoređujte svoj odnos sa odnosom vaših prijatelja, članova porodice. To je siguran put ka katastrofi. Koliko ste posebni vi, toliko je poseban i vaš odnos. Ono što je dobro za vas, ne mora biti dobro i za druge.
7. Uvek imajte na umu da je svaka uznemirenost u odnosu na drugu osobu posledica prekršenih pravila, onih koje ste vi postavili. ODLUČITE DA VIŠE CENITE SVOJ PARTNERSKI ODNOS OD PRAVILA .
8. Stalno jačajte svoju povezanost sa partnerom kroz stvaranje i negovanje zajedničkih porodičnih rituala. Zapitajte se šta je to što vi zajedno radite, u čemu zajedno uživate? To može biti i najobičniji nedeljni odlazak u nabavku.
9. Stalno se pitajte DA LI VIŠE VOLIM DA SAM SREĆAN/SREĆNA ILI DA SAM U PRAVU?
Neka odgovor na ovo pitanje bude početak pravljenja novih pravila u vašem partnerskom odnosu.