18.09.2017 – Porodica u savremenom društvu

Tvorac Pozitivne psihologije Martin Selidgman i njegov kolega Ed Diener su poznati po dugotrajnim eksperimentima koje su radili u vezi sa ispitivanjem sreće i osećanja ispunjenosti u životu. Pokazalo se da je samo jedna karakteristika bila zajednička svim ispitanicima. Istovremeno je bila ocenjena i kao najbitnija- najviše je uticala na osećanje sreće. To je JAKA POVEZANOST SA PORODICOM I PRIJATELJIMA I POSVEĆENOST PROVOĐENJU VREMENA SA NJIMA.

Read More

21.04.2017.-Eriksonova konverzaciona hipnoza

Poznati američki psihoterapeut i klinički hipnoterapeut, Milton Erikson, je u svojoj 17.godini oboleo od polia. Mislili su da neće preživeti. Svojevrsnom autohipnozom je uspeo da prevaziđe bolest , i sva ta iskustva kasnije u životu , obrazujući se , iskoristio za osnivanje svojevrsne konverzacione hipnoze koju je koristio u radu sa klijentima.

Read More

24.10.2016. – Psihologija ljudskih potreba u različitim životnim dobima

PSIHOLOGIJA LJUDSKIH POTREBA objašnjava zašto i na koji način funkcionišemo na osnovu zadovoljenja 6 emocionalnih ljudskih potreba. Od rođenja , do našeg posljednjeg izdaha, u svim životnim zonama , svakodnevno zadovoljavamo te potrebe. Kad razumemo načine i razloge, zašto i kako zadovoljavamo te potrebe, razumećemo i nas same. One mogu biti zadovoljene na pozitivan ili negativan način. Zadovoljenje prve četiri su osnova ljudskog postojanja:

Read More