21.04.2017.-Eriksonova konverzaciona hipnoza

Poznati američki psihoterapeut i klinički hipnoterapeut, Milton Erikson, je u svojoj 17.godini oboleo od polia. Mislili su da neće preživeti. Svojevrsnom autohipnozom je uspeo da prevaziđe bolest , i sva ta iskustva kasnije u životu , obrazujući se , iskoristio za osnivanje svojevrsne konverzacione hipnoze koju je koristio u radu sa klijentima.
Potvrdio je da je uticaj ispod nivoa svesti, PODSVESNI uticaj, u vezi sa onim što svesno ne registrujemo, ali ga naša čula osete.
Na primer, čim osetite miris nekog dezinfekcionog sredstva u toaletima, odmah počnete da se ponašate „više higijenski“. Ili, kad pušači osete miris kafe, „odmah im dođe da zapale cigaretu“-kakve veze ima cigara sa kafom?! Ili, kad prođete pored pekare i osetite miris peciva, morate da uđete i kupite svoju omiljenu pogačicu.
Kad reagujemo na okidač iz sredine (miris, ukus,zvuk, dodir, sliku) bez svesnog registrovanja tog okidača, to je zato jer on na nas deluje nekom vrstom METAFORIČNOG UTICAJA koji je naš um stvorio u vezi sa ponašanjem koje proističe iz tog okidača-miris kafe proizvodi želju da se zapali cigareta.
Često čujem od svojih klijenata da oni ne mogu biti hipnotisani, jer njihove misli lutaju i oni svesno ne obraćaju pažnju na reči koje govorim, na ideje i sugestije koje im šaljem u relaksiranom, opuštenom stanju.
Ali, snaga hipnotičke komunikacije je u tome što ona radi:
1. Kad se svesno fokusirate na hipnotičku sugestiju- jer i vaše podsvesno sluša
2. Kad vaš svestan um odbaci sugestiju kao nemoguću
3. Čak i kad je vaš svestan um u nemogućnosti da se fokusira
U stvari, mnogi hipnoterapeuti namerno odvlače pažnju svesnom umu, „sklanjau ga sa puta“ kako bi lakše došli do podsvesnog. Jer, u podsvesnom je problem. Niko nije odabrao da svesno pocrveni ili zaboravi tekst pri javnom nastupu, ili da ima panične napade… Zato hipnoterapeuti Eriksonove