24.10.2016. – Psihologija ljudskih potreba u različitim životnim dobima

PSIHOLOGIJA LJUDSKIH POTREBA objašnjava zašto i na koji način funkcionišemo na osnovu zadovoljenja 6 emocionalnih ljudskih potreba. Od rođenja , do našeg posljednjeg izdaha, u svim životnim zonama , svakodnevno zadovoljavamo te potrebe. Kad razumemo načine i razloge, zašto i kako zadovoljavamo te potrebe, razumećemo i nas same. One mogu biti zadovoljene na pozitivan ili negativan način. Zadovoljenje prve četiri su osnova ljudskog postojanja:

Potreba za sigurnošću
Potreba za ljubavlju i povezanosti
Potreba za značajnošću
Potreba za raznovrsnošću
U zadovoljenju sledeće dve leži uslov za potpunu ispunjenost:
-Potreba za ličnim rastom i razvojem
-Potreba da doprinosimo van sebe.

Jedna od najbitnijih odlika ljudskog bića je fleksibilnost, sposobnost da se prilagodimo promenama koje nam se u životu dešavaju. Načini zadovoljenja potreba se menjaju zajedno sa promenama nas samih. Detetu pomažu roditelji u zadovoljenju istih i od toga na koji način su deca naučila da ih zadovolje, zavisi i to koliko će biti ispunjeni i srećni u odraslom životnom dobu. Promene koje nam se dešavaju nisu samo fizičke prirode. Za svako životno doba (detinjstvo, pubertet , maldost, zrelo doba i starost) je karakterističan drugačiji način zadovoljenja potreba. I upravo u tom prilagođavanju nastalim promenama, koje se dešavaju ne samo na fizičkom, već i u emocionalnom i socijalnom pogledu, leži naša „umetnost življenja“ , ispunjenost , zadovoljstvo, sreća…

Prvi korak u tom stalnom rastu i napredku jeste PRIHVATANJE promena i svesnost o potrebi promene načina zadovoljenja naših potreba.

Od našeg prvog udaha do poslednjeg izdaha, različiti izazovi su neizbežni deo života. Svaki život je pun preokreta, mračnih uličica i presvetlih avenija. Neke uobičajene životne faze nose sobom veći rizik po mentalno zdravlje od drugih. Svi prolazimo kroz njih, a najčešće su to periodi kad su neizbežne velike promene u našem ponašanju.
Jedna od definicija „ludila“ jeste kad ponavljajući jedno isto ponašanje , očekujemo da dobijemo različit rezultat. A postojećim nismo zadovoljni. U pediodima kad se suočavamo sa razvodom, gubitkom voljene osobe, bolešću, penzijom… odjednom kao da nam postane teško da zadovoljimo naše potrebe na način na koji smo to do tada radili. U tim periodima naveće su šanse da se suočimo