Šta su Strateške intervencije?

Starateške intervencije su jedan dinamičan oblik  coachinga koji se koristi širom sveta za pomoć pojedincima, porodicama, parovima I radnim organizacijama u cilju pružanja podrške I usmeravanja I pojedinca  I grupe.  One donose niz sistemskih promena , a sve u cilju pokretanja klijenta na akciju, kako na dnevnom, tako I na dužem vremenskom planu. Kroz realne zadatke, usmeravan od strane coacha, klijent kreira realnu I dugotrajnu promenu koju želi.  Teorijska osnova na kojoj počiva cela praksa Starteških intervencija je Psihologija ljudski potreba I  verovanje da svaka osoba ima potencijal da prevaziđe svoja negativna uverenja I obrazce ponašanja koji im onemogućavaju da postignu svoj puni potencijal.

Po čemu se Strateške intervencije razlikuju od drugih oblika life coachinga?

Certifikovani coach Strateških intervencija je prošao kroz dugotrajan trening( svaki modul traje po 100 sati) I stekao znanja o mnogim strategijama koje zna da prenese klijentu kako bi što bolje zadovoljio svoje ljudske potrebe . SI coach je naučio da prepozna svaku vrstu prepreke koja može onemogućavati klijenta da napreduje( unutrašnja uverenja, načini komunikacije, loši partnerski I drugi odnosi sa ljudima…)I preporučuje mu određene strategije( promene ponašanja) koje kreiraju rezultate u svim životnim zonama. Pre svega pomaže klijentu da razume svoje mogućnosti I kad ih prihvati, predlaže mu razne strategije koje će mu pomoći da ovlada svojim novim obrazcima ponašanja.

Za razliku od drugih vrsta coachinga koje su fokusirane na klijentovo samostalno pronalaženje rešenja, SI coach vodi  klijenta kroz praktičnu akciju sa ciljem promene životnih iskustava. Kroz  SI je obuhvaćeno postavljanje ciljeva, građenje dobre komunikacije sa drugima, partnerski odnosi, pronalaženje svrhe I zadovoljstva u životu, postizanje najboljih rezultata u svim životnim zonama I upotreba svoje lične kreativnosti u ostvarenju svojih životnih snova. Klijent nauči da prepozna svoje potrebe I potrebe drugih; svoje okidače; ključne odluke koje je doneo u životu; probleme sigurnosti , svoja ograničavajuća uverenja I prevazilaženje svih strahova kojih nije ni bio svestan, a koji mu onemogućavaju uspeh u životu.

Šta možete da očekujete da ćete popraviti  posle rada sa SI coachem?

Naučićete mnogo o sebi i o efikasnoj kominikaciji sa ljudima u vašem životu. Mnoge će vam stvari biti jasne, pokrenućete se na akciju: popravićete loš odnos sa bitnom osobom iz vašeg života; postaćete ambiciozniji i popraviti svoju motivaciju. Pronaći ćete se u nekim novim poslovima sa mnogo više energije i inicijative. A pre svega, upoznaćete dobro sebe, prihvatiti i ono što ne valja, spremni da se menjate. Gledaćete sebe drugačijim očima.

Po čemu je SI coaching drugačiji od psihoterapije?

Pre svega, psihoterapija I savetovanje rade u okviru medicine. Fokusirani su na identifikaciju I dijagnozu  različitih disfunkcija I poremećaja I prepisivanje terapije. Si coach nije tu  da menja psihoterapeuta; naprotiv , obrazovan je da prepozna patologiju i da preporuči  psihoterapiju ako je potrebna. Cilj Si coacha  je da pomogne klijentu da  se pokerene na akciju I donese nove ključne odluke koje vode istinskoj promeni u njegovom životu.

Ko su  tvorci Strateških intervencija?

2002. god su Chloe Madanes, Tony Robbins i Mark i Megali Peysha osnovali Strateške intervencije koristeći mnoga znanja iz različitih oblasti psihologije: Psihologije ljudkih potreba, Strateške porodične terapije, Kognitivne psihologije, Socijalne psihologije, Geštalta,  Psihologije pregovaranja, Transakcione analize i  Eriksonove konverzacione hipnoterapije. Cilj je bio da se osnuje jedna nova disciplina koja može pomoći svim ljudima, kako pojedincima tako i grupama.

Šta možete da očekujete  od  svog SI coacha?

Pre svega jedno potpuno upoznavanje vas kao osobe, vaših potreba, vašeg sveta , želja i prioriteta, bitnih ljudi u vašem životu i odnosa koje imate sa njima. On je neko ko će vas voditi ka rezultatima i promeni koju želite. Otkrićete da je to jedno vrlo personalizovano vođenje, prilagođeno samo vama.  Kouč je neko ko vas čuje, razume i podržava na način koji je vama potreban i koji vam omogućava da koristite svoje lične strategije da bi ste se osećali bolje. Dobićete jednu potpuno novu sliku sebe, prepoznaćete svoje kvalitete i vrednosti, prihvatiti svoje mane , poboljšati odnose sa bitnim ljudima u vašim životima, promeniti one obrazce ponašanja koji su vas držali u mestu i svakodnevno biti aktivni u ostvarivanju okolnosti za postizanje dnevne radosti.

Poverenje izmedju klijenta i životnog trenera 

Da bi Life Coaching bio uspešan, mora počivati na potpunom poverenju koje se razvija između klijenta i životnog trenera. Sve što u razgovoru kažete ostaje izmedju vas i trenera. Ukoliko niste spremi za potpunu otvorenost i iskrenost, niste spremni ni za trening. Biće u tom odnosu i bolnih trenutaka, ali ne zaboravite, naš zajednički cilj je vaša sreća! Life Coach, životni trener vas usmerava postavljanjem pravih pitanja, pomaže da nađete prave odgovore. Pomaže da ostvarite pun fokus na rešenje problema, jer ENERGIJA IDE TAMO GDE JE FOKUS.

Kakve su vam misli takav vam je život

U ovoj maksimi Oca Tadeja, sadržana je jedna velika istina. Svet oko nas ne vidimo onakvim kakav jeste, već ga vidimo onakvim kakvi smo mi. Ako smo tužni i neraspoloženi, sve oko nas biće takvo. S druge strane, ako smo srećni i ispunjeni i najkišovitiji dan na svetu izledaće nam blistavo. Setite se samo Džina Kelija i „I am singing in the rain“. Svako od nas ima neku svoju LIČNU ISTINU. To je skup našeg obrazovanja, vaspitanja, uverenja. To je naš INTEGRITET. To je postalo naša Lična istina jer smo je svakodnevno ponavljali, dugi niz godina. Rečeno kompjuterskim rečnikom, instalirali smo je. To nije objektivna istina, već nešto u šta mi verujemo jer je ugrađeno u nas. Problem nastaje kad naše AUTENTIČNO JA-ono što smo mi u stvari, nije u skladu sa našim SOCIJALNIM JA-ono što smo postigli. Javlja se rupa u integritetu. Tada pokušavamo da nađemo rešenje.

5 smrtnih otrova koji utiču na smanjenje integriteta:
-stalno se na nešto žalimo,
-uvek su nam drugi krivi za sve,
-kritikujemo i  sve vidimo negativno,
-ogovaramo,
-stalno se zbog nečega nekome izvinjavamo.

Iza svega ovoga stoji strah, strah od nepoznatog, od napuštanja zone konfora. Koliko god zvučalo apsurdno, pre ćemo ostati u našoj sivoj svakodnevici, nego kročiti u svetlu budućnost jer se ovde gde smo, osećamo sigurnim. Sve nam je poznato, ništa ne može da nas iznenadi, nema rizika.
Kad u takvim okolnostima naša neostavarena sposobnost,naša mogućnost koju imamo a ne koristimo je, počne da traži izlaz iz podsvesnog, potisnutog, dolazi do nezadovoljstva i želje za promenom. Prva se promena dešava na nivou misli-zato i kažemo „Kakve su nam misli,takav nam je život“. Njima započinjemo proces promena. Istraživanja iz oblasti NLP-a ,pokazuju da je jako bitno koje reči koristimo (postoje mnoge radionice na kojima učite šta i kako da govorite). Ako nas neko iz porodice ili okruženja, stalno naziva pogrdnim imenima, često i sami počinjemo tako da mislimo o sebi.

PROMENA JE UVEK PRVO U NAMA, PA ONDA SPOLJA.

Kad promenimo način razmišljanja o sebi, promenićemo i naša osećanja. Naše pozitivne misli tada dobijaju svoju pravu funkciju, postaju ključ kojim otvaramo vrata za sve one aktivnosti koje su potrebne da bismo izvršili i promenili to što želimo. I tako postajemo ono što želimo da budemo. Promena se ne dešava preko noći. Potrebno je vežbanje i ponavljanje i u tome se vidi prava uloga životnog trenera.

Life coach, životni trener je neko ko će vam pomoći da tu promenu ostvarite tako što će vam pokazati gde su vaši kapaciteti, podsticaće vas na vežbu i rad, usmeravaće vas u pravom smeru. Postaće i vaš mentor. Podsticaće vas da iz sebe izvučete najbolje, da istrajete u tome i da na kraju usvojite te nove oblike ponašanja i  postanete“najbolja verzija sebe“.