Zašto se muž/žena vremenom promene?

Koraci na putu ponovne bliskosti

Svi se menjamo kako godine prolaze. Neke su promene pozitivne i vode nas ostvarenju želja, a neke su negativne i proizvode bol i patnju.
Menjamo se u ono što mislimo da je potrebno da bismo ostvarili nešto – brak, roditeljstvo, porodicu… Malo po malo se transformišemo u ono što mislimo da treba da budemo da bismo živeli kako treba.
Šta je tu loše? Kreiramo život koji želimo namernim promenama. Donosimo odluke koje su u skladu sa okolnostima u kojima trenutno živimo. Na primer:
„Smanjiću broj svojih poslovnih putovanja da bih provodio više vremena sa decom. Neću da budem kao moj otac.“
„Neću da budem kao moja mama. Naći ću posao i imaćemo više novca. Moja deca neće živeti u siromaštvu u kom sam živela ja.“
„Neću više da se bavim ekstremnim sportovima u kojima uživam. Sad sam otac i moram da smanjim rizik.“
Svakog dana , malo po malo, menjamo sebe da bismo postali ono što mislimo da treba ili iz straha da ne budemo nešto što ne treba.
I onda, jednog dana, pogledamo svog supružnika i kažemo: „Ovo nije osoba u koju sam se zaljubio/la. Želeo/la bih da je/ga opet volim.“

Ono što ne shvatamo je da mi podstičemo promenu supružnika svojim rečima ili stavovima:
„Da, treba da smanjiš broj svojih putovanja.“
„ Da, treba da nađeš posao bliže kući.“
„Da, treba da se zaposliš.“
„Da, treba da igraš fudbal sa kolegama, a ne da se baviš paraglajdingom.“
„DA ,TREBA DA URADIŠ OVO, NE TREBA DA RADIŠ TO.. TO JE NAJBOLJE ZA NAŠU PORODICU.“

Sve te odluke izgledaju logične, racionalne, donete sa pravom namerom.Ono što ne vidimo u tim trenucima je da se udaljavamo od AUTENTIČNOG SEBE i prestajemo da zadovoljavamo svoje potrebe na način koji nas ispunjava i čini srećnim.
NESREĆNA ŽENA JE PREDUSLOV NESREĆNOG BRAKA.
Kad se zapitate „Šta se to desilo sa mojom ženom, mužem“, pogledajte malo u šta su se to oni pretvorili u najboljoj nameri, u skladu sa životnim okolnostima. Ako ona više nije ta zanosna žena na kojoj su vam svi zavideli, zapitajte se šta je to što ona više nije mogla da neguje da bi bila posvećena majka. Ako on više nije taj neustrašivi muškarac koji vam je ulivao snagu i sigurnost zapitajte se koji deo sebe je on prestao da neguje da bi bio u skladu sa novim životnim okolnostima, decom, porodicom.

U treningu TRANSFORMIŠITE SVOJ BRAK I PORODICU, zadiremo duboko u najličnije odnose sa partnerom.
Klijenti kroz vežbu nauče kako da zadovolje svoje potrebe, sebe i partnera na najbolji način.
Šta možete da učinite sami? Saosećajte sa sobom i partnerom, prepoznajte promene koje je on ili ona (ili vi sami ) napravio, prihvatite ih i …pomozite im da ih OJAČAJU, ako mislite da treba.
Svakog dana, svi mi to radimo kad dočekamo muža na večeri sa njegovim omiljenim jelom, kad nam kupi ružu jer nema para za ceo buket…
Kad mi neko kaže: „ Ljiljana,molim te, pomozi mi da se moj muž ili žena vrate u one u koje sam se zaljubila/o“ ja pomislim da je možda došao trenutak da prepoznaju promene koje su vremenom nastale, a sve to s ciljem da porodica bolje funkcionisala.

Foto: earl53/pixabay.com