Preuzmite kontrolu nad strahovima

 

Kad počnete da se bavite svojim strahom, anksioznoću, paničnim napadom,  prvo što treba da uradite je da EMOCIONALNO RAZUMETE SEBE – razumite svoja osećanja, povežite se sa njima. Dok ne shvatite čemu služe i zašto ih koristite, nećete ih prevazići.

Balansirati anksioznost možete i kroz ljubav i povezanost sa drugim ljudima, volite druge, a pre svega sebe i naučite da primate ljubav – dozvolite drugima da se brinu za vas i da vam pomognu.

Pobedite anksioznost. Utvrdite činjenice. Svi moji klijenti koji potraže moju pomoć, započinju razgovor na sledeći način: “Pod stresom sam, anksiozan sam” i sl. Ne kažu šta u stvari misle: “Ja sam niko i ništa. Ja sam gubitnik. Ništa ne vredim…”. Anksioznost je u stvari reakcija na neki doživljaj, događaj. Zapitajte se:

-Kad se osećate stresno
-U kojoj situaciji
-Šta je izaziva

-Koliko traje

Neko se plaši budućnosti, neko veze u koju ulazi, neko stalno misli da će mu se ponavljati prošlost. Svaka anksioznost ima karakteristike. Izanalizirajte ih i zapišite:
da li je generalizovana ili se javlja ponekad, pa imamo panične napade i stalno živimo u strahu da će se desiti na nekim nezgodnim mestima gde niko neće moći da nam pomogne? Šta je njen okidač: sećanje na neki događaj, npr. strah od uspostavljanja nove veze? Imali ste loše iskustvo i sad vas je strah da počnete da ponovo izlazite i upoznajete partnere jer mislite da će sve veze tako završiti. Ili ne spavate dovoljno dugo, razmišljate po stoti put o nečemu što vam se desilo (okrenuti ste prošlosti)?
Da li ste možda imali lakšu saobraćajnu nesreću, pa svaki put kad uđete u auto strepite da će se to desiti? Da li je uzrokovana iznutra samo vašim razmišljanjem, ili stvarno postoji spoljni okidač? Da li je posledica loših odnosa sa partnerom, ili je posledica vaše lične nesigurnosti? Da li je okrenuta ka unutra, pa se osećate krivim za nešto? Npr. propustili ste neku šansu u životu, pa sad mislite da nikad nećete ponovo imati tu mogućnost i da ćete ostati na tom nivou.

Ana nije zadovoljna vezom u kojoj je, a imala je mogućnost da bira, i sad joj se čini da je izabrala pogrešnog – okrivljuje sebe i živi u stalnom nezadovoljstvu.
Ili krivite drugog za vaš neuspeh – igrate ulogu žrtve? Ili je anksioznost okrenuta spolja, pa vas je sramota? Nebojša se razveo i to doživljava kao najveći neuspeh, pa nikome to ne govori jer ga je sramota zbog razvoda koji doživljava kao lični neuspeh Navikao je da bude super, a sad je niko i ništa jer mu brak nije uspeo.
Ili ste zabrinuti za budućnost – plašite se da se nećete snaći pred novim izazovima u životu? Anđela nikako da se odvaži da ostane trudna i ozbiljno joj preti razvod od muža. Ona se strašno plaši toga da li će se ostvariti kao roditelj.

Svaka je anksioznost različita i svi je doživljamo na različite načine. Da li stanete kad imate napad, da li morate da legnete, da li vam se disanje ubrzava, znojite se (panični napad) ili ste prosto blokirani i svesni toga da se vrtite u krug? Recimo, student koji nikako da izađe na ispit jer je prvi put pao, pa stalno misli da će mu se to opet desiti. Upoznajte se sa svakom misli koja vam padne na pamet. Kad to razumete, počinjete polako da preuzimate kontrolu nad tim napadom. A kad shvatite da ste vi taj ko ima kontrolu nad strahom, a ne on nad vama, na jedan ste korak od uspeha.