Naučite da kažete “NE”

 

Nesposobnost da kažemo NE samom sebi ili nekom drugom je jedan od najvećih uzroka ili unutrašnjeg konflikta ili konflikta sa nekom bitnom osobom iz našeg života.
“Budite hrabri i kažite ne.Imajte hrabrosti da se suočite sa istinom. Uradite pravu stvar zato što je prava. To je magični ključ za ostvarenje ličnog integriteta i zadovoljstva u životu.”- W.Clement Stone.
Pronalaženje hrabrosti da kažemo NE onome što je loše je u stvari početak kazivanja DA onome što nam je najbitnije u životu:
1.Recite “NE”GRUBOM PONAŠANJU I ONOM KOJE NAS VREĐA, koje vam podriva samopoštovanje. Sigurno je lakše ignorisati situaciju. Kome treba još drame u životu? Ali, ako dozvolimo članu porodice, kolegi ili šefu da nas stalno tretira sa nipodaštavnjem, tako podrivamo svoju sigurnost u sebe i šaljemo poruku kako prihvatamo da se tako ponašaju prema nama. Kažimo “DA” CIVILIZOVANIM ODNOSIMA.
2.Kažite “NE” GUBLJENJU VREMENA, glupim, besmislenim radnjama koje radimo samo da se ne bismo dosađivali? Ili ljudima koji nam samo oduzimaju vreme. Kažimo “DA” OSTVARIVANJU ONOGA ŠTO NAM JE BITNO.
3.Kažite “NE” GLUPIM IDEJAMA što onima koje dolaze od kolega, šefa ili prijatelja, člana porodice. Verujte, biće vam zahvalni. Kažite “DA” PRAVIM STVARIMA.
4.Kažite “NE” NEGATIVIZMU PREMA SAMOM SEBI. Izbacite iz svog rečnika “ne mogu”,”ne smem”,”ne razumem”,”nemam mogućnosti”,”sredstava”… Lako je sebe odgovoriti od namere da uspemo. Kažite “DA” POZITIVNOM RAZMIŠLJANJU.
5.Kažite “NE” NEREALNIM VREMENSKIM OČEKIVANJIMA. Kad vidite da nema šanse da završite nešto što ste započeli u onom roku koji ste predvideli, priznajte da ne možete te uraditi pod tim okolnostima. Kažite “DA” NOVIM MOGUĆNOSTIMA.
Kažite “NE” sa sigurnošću da znate šta je bitno i upornošću da istrajete!
Sad je na vas red: koji su vaši saveti kad treba reći “NE”?