Ljubomora nije dokaz ljubavi

TEHNIKA ZA PREVAZILAŽENJE STRAHA OD GUBITKA PARTNERA

Ljubomorna osoba uništava život sebi i partneru. Optužbe, sumnje, proveravanja, uskraćivanje bliskosti i nežnosti postaju deo svakodnevnice. Naravno, ponekad ljudi imaju opravdane razloge za ljubomoru. Ali, sad pričamo o situacijama u kojima nema realnih razloga za nju.

Veza=ludnica

Diana i Mladen su potražili moju pomoć njegove preterane ljubomore. “Mladen je preterano posesivan i ljubomoran. Toliko da čak od mene zahteva da u restoranu sedim okrenuta licem ka zidu da ne bih nekog pogledala ili da mene neko ne bi video. Dolazi po mene kad završim sa poslom i ako slučajno vidi da razmenjujem par rečenica sa nekim kolegom, onda se naše zajedničko veče pretvara u noćnu moru: pronalazi milion razloga da nas uveri u to da planiram aferu sa njim. Naša veza je postala ludnica.“
Na početku njihove veze njegovo stalno slanje poruka, zanimanje za njen posao i kolege, vožnju do posla i nazad, razumevala je kao njegovu ljubav i način da pokaže koliko mu je stalo do nje. Sad u takvom ponašanju vidi samo njegovu želju za kontrolom  i potpuni gubitak svoje slobode.

Strahovi

U korenu ljubomore je strah od gubitka. Mladen se nije plašio samo da će ostati bez Diane. Plašio se gubitka samopoštovanja, a i toga šta će reći njegovi prijatelji i porodica na to što ga je napravila „rogonjom“.
Još više od samog straha, ljubomora vodi otkrivanju široke lepeze drugih negativnih emocija: bes, mržnja, odvratnost, beznadežnost. U radu s klijentima, uvek prvo pokušam da im kognitivno objasnim šta je to ljubomora. Pre svega, naglasim RAZLIKU IZMEĐU IMAGINARNOG I REALNOG. Ljubomoran čovek uvek ima preteranu imaginaciju. Ta imaginacija može vešto da zavara realnost. Setite se samo koliko ste često sanjajući mislili da je to realnost… sve dok se niste probudili. Slično je i u ljubomori: POČINJEMO DA VERUJEMO U ONO ŠTO ZAMIŠLJAMO I ONDA SE I PONAŠAMO U SKLADU SA TIM. Kao što je Mladen satima mučio Dianu ispitujući je o danu na poslu i u svemu tražio flert sa kolegom.
Zatim se okrenem PREISPITIVANJU PROŠLOSTI. Ne volim ovaj deo, ali je nezaobilazan. Otkrivanje porekla ljubomornog obrazca ponašanja je prvi korak u suprostavljanju istom.

Traume iz prethodne veze

Mladen je imao dugu istoriju kontinuiranog varanja i razočaranja u prethodnoj vezi. Hronično ljubomoran klijent gotovo uvek ima istoriju prevare u svojim prethodnim vezama. Ili razvije „materijalistički“ stil u odnosu sa partnerom:ona je moje vlasništvo kojim ja moram da upravljam, da ga kontrolišem.
Sledeći korak je  RAZDVAJANJE PROŠLOSTI OD SADAŠNJOSTI. „Koga jednom zmija ugrize, plaši se i guštera.“ Mladen je generalizovao: pošto ga je prethodna devojka varala, OČEKIVAO  je da će to uraditi i Diana. Čak je bio uverenja da sve devojke varaju. Zamolila sam ga da napiše sve po čemu se Diana i njihova veza razlikuju od njegove prethodne devojke i veze, do najsitnijih detalja npr:
-Boja Dijanine kose je drugačija
-Uvek se javi ako će kasniti
-Mrzi hranu koju je volela njegova prethodna devojka
-Radije priča o problemima u vezi, nego što ih zaobilazi…

 Moćna strategija

Ova naizgled banalna strategija je vrlo moćna u tome da navede klijenta da prihvati da ONDA nije isto što i SADA i da prestane da prenosi prošlost na sadašnjost.
Pošto je Mladen vrlo efektivno razdvojio prošlu vezu od veze sa Dianom, počeo je uz moju pomoć da KREIRA POZITIVNU IMAGINACIJU.
Naša imaginacija je najbolji alat koji su nam preci ostavili. Nažalost najčešće je koristimo za stvaranje najgorih mogućih scenarija. Zamolila sam ga da jasno definiše situacije u kojima je bio najviše ljubomoran. To je bilo kad je vidi da priča sa jednim posebno zgodnim kolegom i kad bi izašla u provod celu noć sa drugaricama. Uz pomoć Eriksonove konverzacione hipnoze dovela sam ga u stanje potpune opuštenosti i smirenosti i navela ga da u takvom stanju zamisli te situacije.Što više ponavljamo te imaginacije u stanju spokoja, to se naš um više prilagođava tome da u tim okolnostima prestaje da brine, tako da se u sledećoj realno sličnoj situaciji ponaša drugačije. Smireno, bez ljubomornih ispada. Uskoro mi se Diana javila i rekla da se vratila u njihov zajednički stan. Mladen je počeo da se menja i jasno joj je da mu je sad potrebna njena podrška. Naravno, uvek podsetim klijenta na to da NIKO OD NAS NE PRAVI BUDALU KAD NAS VARA. PRAVI BUDALU OD SEBE.