Kako se dobro udati?

Kad naučite da budete podrška i vi ćete biti podržani

Pre par godina, na proslavi godišnjice mature pobrala sam mnogo komplimenata na račun svog izgleda. Naravno da sam se dobro osećala zbog toga. Još bolje sam se osećala kad sam na pitanje jednog školskog druga šta to radim pa se tako dobro držim, odgovorila : „Dobro sam se udala.“ Kao i u svakoj šali i u ovoj ima mnogo istine. Šta znači „Dobro sam se udala“? Pre svega , to znači da i ja i moj muž razumemo bazične potrebe jedno drugog i da se trudimo da jedno drugo stavljamo na prvo mesto. Kad on uspe u nečemu siguran je da se radujem tome, a ne da to doživljavam kao nešto što umanjuje moj uspeh. Svaki njegov profesionalni uspeh se uvek pozitivno odrazio na naš odnos i porodicu. Kad god sam bila neodlučna po pitanju mojih daljih koraka u profesionalnom smislu, uvek je on bio taj koji me je podsticao i govorio da ja sve mogu i da ću sav novac koji uložim u obrazovanje sigurno vratiti. Šta se dešava kad žena uspeh svog muža počne da doživljava kao lični neuspeh? Ili obratno. Kad počne da razmišlja: „Da se ja nisam toliko posvetila porodici, i ja bih sad bila uspešna u svom poslu.“
Milica i Darko su u braku 10 godina, imaju dvoje dece i firmu koja solidno posluje. Milica se posvetila deci i njihovom odrastanju, sve vreme je radila u firmi, ali joj to sada nije dovoljno. Želi da počne svoj biznis. Želi da i dalje bude dobra majka, ali je svesna da neće imati dovoljno vremena da se bavi decom onoliko koliko se do sad bavila. Posao zahteva česta putovanja i odsustva. Frustrirana je oko toga, ali ne odustaje. Želi da dokaže da može sve. Darko je uplašen da će njemu „na leđa pasti“ sve obaveze oko dece i posao koji radi, a koji je sve zahtevniji po pitanju vremena. Međutim, ne suprostavlja se želji Milice, kaže da je razume i da je podržava.
A opet, pojavila se između njih napetost i jedno i drugo osećaju kako se udaljavaju.
Šta mogu da urade?

PODRŽAVAJTE SVOG PARTNERA

Čak je i najuspešnijem čoveku potrebno da njegov najveći podsticaj dođe od partnera. Najbitnije mu je kad vidi da on u njega veruje, da ga podržava. Vaša vera u njega povećava njegovu motivaciju i istrajnost, upornost. I kad bude potrebno, pružiće vam istu podršku.

KREIRAJTE VEDRU I POZITVNU ATMOSFERU

Teške reči i kritika nikad nisu konstruktivni. Hvaleći partnera, pružajući mu podršku, uvek kreirate mesto na kome isto možete dobiti zauzvrat. Negujte svoj odnos kao baštu punu cveća, brižno i konstantno. Ako ga zapustite, nići će samo korov u vidu ozlojađenosti, negativnosti, kritike.

PREPOZNAJTE RAZLIČITOSTI KOJE ČINE DA SE IDEALNO NADOPUNJUJETE

Sigurno ste različiti sa drugačijim talentom, sposobnošću. Ono što je za vašeg partnera uspeh, možda za vas nije. Zato ne dozvolite ljubomori i nesigurnosti da se pojave na površini. Vaš odnos je sinergija komplementarnih talenata koji vas zbližavaju. Zato ste i zajedno, njegova ili njena snaga je možda baš ono u čemu ste vi najslabiji. Zato i ne treba da se takmičite, već nadopunjujete.

UNESITE SVE ŠTO MOŽETE U SVOJ ODNOS

Da li je za uspeh u poslu neophodno da se dajete potpuno, ili da radite tek toliko da se on održava? Isto je i sa brakom. Ne budite samo dobar partner, budite idealan. Uvek pružite drugom ono što vi želite da dobijete. Ostavite ego sa strane, ne čekajte da on/ona počnu prvi.

BUDITE TU JEDNO ZA DRUGO UVEK

Svaka osoba je nekad pod stresom, anksiozna, depresivna, umorna. Najveća ste podrška i inspiracija partneru baš u takvim okolnostima. Možda je on/ona svojom tvrdoglavošću doprineo takvom stanju. Neka i to bude izazov za vas, da baš tada odgovorite na njegove/ njene potrebe i očekivanja. Da li će ih kritika („Sam si kriv“, „Znala sam da će tako da bude“) u takvim okolnostima podstaći?

NAGRAĐUJTE SE SVAKODNEVNO

Stalno mu/njoj pokazujte koliko su bitni i pratite to svojim ponašanjem. Svaki put kad pokažete partneru da vam je na prvom mestu, jačate time svoj odnos. Kad god se osetite uplašeno ili nesigurno, zapitajte se šta je to što vi možete da učinite da odnos bude bolji. Nije na vašem partneru da umanji svoj uspeh, da biste vi bili uspešniji. Dozvolite sebi da osetite iskrenu sigurnost baš kroz uspeh svog partnera i kroz tokoliko je on/ ona ponosan na svoj uspeh. Na taj način sebi dajete moć , svesnost o tome da vaše ponašanje i te kako ima uticaja na vaš odnos koji postaje sve jači .
Milica i Darko su se ponovo zbližili, upravo kroz podršku koju jedno drugom pružaju u profesionalnom smislu. Rešili su probleme tehničke prirode kroz „bakicu“ koja idealno vodi računa o deci i kući. Milica je na vreme shvatila da ne mora Darko manje da radi da bi ona mogla više. Darko se podsetio da se on nije oženio domaćicom, nego devojkom koja ga je inspirisala na profesinalnom planu i koja mu je mnogo pomogla da uspe u poslu kojim se bavi. Uspeh jednog partnera nije pretnja drugom. Naprotiv , to je veliki benefit za njihov odnos. A taj snažan, ispunjen odnos je najveći uspeh sam po sebi.